Maailma kameran linssin läpi on kaunis ja mielenkiintoinen

Valokuvaus voi olla tuottoisa harrastus

Published 12/05/2018 in Valokuvaus - 0 Comments

Valokuvakilpailu tarjoaa kuvaajille mainetta ja mammonaa, olipa kyseessä sitten luontokuvakilpailu tai kuvajournalismi.

TOP 10 Valokuvakilpailut

Suomessa järjestetään vuosittain useita tunnettuja valokuvauskilpailuja, joista merkittävimpiä ovat vuodesta 1988 järjestetty Fotofinlandia ja vuodesta 1990 järjestetty Vuoden Luontokuva. Kuvajournalismin puolella alan tunnetuin kilpailu on jo vuodesta 1962 alkaen järjestetty, aiemmin Vuoden lehtikuva -nimellä kulkenut Vuoden kuvajournalisti ja valokuvauslehtien puolella puolestaan mainetta ovat niittäneet erityisesti Digikuva-ja Kamera-lehtien kilpailut. Ulkomaalaisista valokuvakilpailuista suosituimpiin kuuluvat muun muassa National Geographyn kuukausittaiset ja vuosittaiset valokuvakilpailut ja kuvajournalismiin keskittyvä World Press Photo. Valokuvakilpailut ovat yleensä vapaita kaikille valokuvauksesta kiinnostuneille ja kilpailut on jaettu useimmiten erilaisiin kategorioihin kuvien teemojen mukaan. Valokuvaus on maailmanlaajuisesti erittäin suosittu harrastus, joten kilpailuja löytyy jokaiseen makuun.

fw1

Arvostetuimmat valokuvakilpailut Suomessa

Suomen arvostetuin luontokuvakilpailu Vuoden Luontokuva on pyörinyt jo vuodesta 1990 lähtien. Pääpaino kilpailussa on suomalaisen luonnon monimuotoisuuden esittelyllä ja arvostelussa huomioidaan myös kuvaajan ilmaisukyky ja luovuus. Pohjoismaiden suurimmassa valokuvauskilpailussa on kahdeksan normaalin kuvankäsittelyn sallivaa avointa sarjaa ja yksi vapaamman käsittelyn salliva sarja, joista kustakin valitaan yksi voittaja. Arvostetun 8000 euron pääpalkinnon saaja valitaan normaalin kuvankäsittelyn sallivien sarjojen voittajien joukosta. Sarjat jaetaan kuvien teeman, sommittelun ja kuvaajien ikäkausien mukaan. Kaikki palkitut kuvat kerätään yhteen näyttelykokonaisuudeksi, joka kiertää vuoden ajan eri puolilla Suomea. Vuoden Luontokuvan lisäksi tunnettuihin luontokuvakilpailuihin kuuluvat muun muassa Kuusamossa järjestettävä Kuusamo fw2Nature Photo -kilpailu ja Nordic Nature Photo Contest.

Suomen arvostetuin valokuvakilpailu Fotofinlandia järjestettiin vuoden 2018 alussa jo 30. kerran. Suomen valokuvajärjestöt ry:n järjestämä valokuvauskilpailu uudistui vuonna 2017 ja nykyisin siinä kilpaillaan kahdeksassa eri kategoriassa. Kategoriat jakaantuvat mainoskuvaan, taidekuvaan, kuvituskuvaan / digitaaliseen taiteeseen, luontokuvaan, muotokuvaan, lehtikuvaan, hääkuvaan ja portfoliosarjaan. Kilpailun säännöt ovat vuosien varrella muuttuneet, mutta sen keskiössä on aina ollut suomalainen valokuvataide ja nykyisin erityisesti digikuvaus aikakauden ilmiöiden valossa. Valokuvakilpailu on kaikille valokuvaajille avoin, eikä kuvauspaikkaa tai -aikaa ole rajoitettu. Kansainvälinen tuomaristo
valitsee eri kategorioiden joukosta voittajan, joka saa 10000 euron pääpalkinnon. Myös toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet saavat rahapalkinnon.

Tunnetuimmat valokuvalehtien järjestämät valokuvakilpailut ja kuvajournalismikilpailut

fw3Digikuvaukseen keskittyvä valokuvauslehti Digikuva järjestää sivuillaan valokuvakilpailun kuukausittain. Kilpailun keskiössä on digikuvaus, mutta muuten aihe on vapaa. Kuukauden kuva -palkinnon saajille on tarjolla palkintoja ja näkyvyyttä Digikuva-lehdessä, lehden nettisivuilla ja sosiaalisessa mediassa. Tunnettu valokuvalehden järjestämä kilpailu on myös Kamera-lehden järjestämä Vuoden kuvaaja -kilpailu. National Geographic -lehti on puolestaan perinteisestiollut ammattikuvaajien parissa erittäin arvostettu julkaisu. Aiemmin Lukijoiden täysosumat -nimellä kulkenut pohjoismaisten lukijoiden valokuvauskilpailu on laajentunut globaaliksi Your Shot -kilpailuksi. Lukijoiden lähettämistä kuvista valitaan joka viikonpäivä 12 parasta, joista eniten ääniä saanut kuva julkaistaan blogissa ja Instagram-tilillä. Joka kuukausi lehti julkaisee sivuillaan myös eri aiheisiin liittyviä kilpailuja, joihin on kaikilla kuvauksesta kiinnostuneilla mahdollisuus osallistua. Parhaatotokset kootaan yhdeksi tarinaksi lehden sivuille. Lukijoiden parhaita otoksia julkaistaan myös paperilehdessä ja lehden sosiaalisessa mediassa.

Vuoden lehtikuvat -nimellä kulkenut kuvajournalismikilpailu on puolestaan järjestetty jo vuodesta 1962 lähtien. Kilpailussa palkitaan vuoden parhaat suomalaiset uutiskuvat. Vuodesta 2015 lähtien kilpailu on tunnettu Kuvajournalismi-nimellä ja se on saanut perinteisten Vuoden lehtikuvaaja -ja Vuoden lehtikuva -sarjojen rinnalle myös uusia kategorioita, joihin kuuluvat muun muassa vuoden kuvajournalisti, urheilukuva, henkilökuva, kuvaessee, uutiskuva, uusi kuvajournalisti, henkilökuva, reportaasi ja yleisön suosikki. Uutena osa-alueena viime vuosina on noussut myös videokuvaus. Uusi kuvajournalisti -sarjaon avoinna myös yhdistyksen ulkopuolisille kuvajournalisteille, mutta muihin sarjoihin osallistuminen edellyttää yhdistykseen kuulumista. Viime vuosien tunnetuin suomalainen kuvajournalisti on ollut Meeri Koutaniemi, jonka töitä on palkittu laajasti useissa eri kategorioissa. Maailmalla tunnetuin kuvajournalismikilpailu on arvostettu World Press Photo.

Yhteenveto

Suosituimpiin valokuvakilpailuihin kuuluu niin luontokuvakilpailuja, kuvajournalismia kuin valokuvalehtien järjestämiä kilpailuja. Vuoden Luontokuva -valokuvakilpailu ja Fotofinlandia ovat raivanneet tietä myös muille digikuvaukseen keskittyville valokuvakilpailuille Suomessa. Kymmenen parhaan kilpailun joukossa on myös kansainvälisiä valokuvakilpailuja, joihin suomalaiset valokuvaajat ja valokuvauksesta kiinnostuneet voivat osallistua vapaasti. Kilpailujen kautta on mahdollista saada omille kuvilleen lisää näkyvyyttä, sillä useimmiten parhaat kuvat julkaistaan järjestävän tahon nettisivuilla, paperilehdessä ja sosiaalisen median kanavilla. Usein valokuvakilpailu tarjoaa myös loistavia raha-tai tavarapalkintoja ja palkintorahat voivat nousta jopa 10 000 euroon asti.