Maailma kameran linssin läpi on kaunis ja mielenkiintoinen

Valokuvaus: miten pääsen harrastamisessa alkuun?

Published 12/05/2018 in Valokuvaus - 0 Comments
fw5

Jos olet halunnut kuvata muullakin kuin älypuhelimella, poimi artikkelista vinkit, joita jokainen valokuvauksen aloittelija tarvitsee.

Valokuvaus harrastuksena

Jokaisella on nykyään kamera taskussaan. Kännykkäkamerat ovat jo niin tarkkoja, että niillä saa ihan kelpo kuvia aikaiseksi. Silti monet haluavat kokeilla siipiään järjestelmäkameroiden ja linssien maailmassa tai jopa palata vanhoihin kunnon filmikameroihin. Valokuvaus on mahtava harrastus jokaiselle, joka on edes hieman kiinnostunut visuaalisesta ilmaisusta, tekniikasta tai molemmista näistä. Tässä harrastuksessa ehkä parasta on sen muokattavuus. Kukin harrastaja voi valokuvata omia lempikohteitaan parhaaksi katsomallaan tavallaan. Valokuva onkin aina ikkuna myös kuvan ottaneen ihmisen mieleen. Toisin kuin maallikot saattavat ajatella, valokuvauksen harrastaminen ei vaadi välttämättä kalliita investointeja.

fw6

Aloittelijan kalusto

”Aloita valokuvaaminen peruskalustolla”, sanovat konkarit herkästi, mutta mitä se tarkoittaa? Jos haluaa siirtyä mobiililaitteiden kameroista oikeaan kameraan, valitsee käytännössä pokkarikameran ja järjestelmäkameran välillä. Pokkarikamerat mahtuvat taskuun ja ne ovat kiinteäobjektiivisia. Monet pitävät niitä kätevinä esimerkiksi matkoilla, mutta usein suositellaan suoraan järjestelmäkameraan siirtymistä. Halvallakin järjestelmäkameralla pystyy vaikuttamaan pokkarikameraa paremmin siihen, millaisia kuvia pystyy ottamaan. Järjestelmäkamerassa, eli järkkärissä on aina irrotettava valokuvauslinssi eli objektiivi. Aloittelijoille suunnattuja järjestelmäkameroita myydään usein pakettina peruslinssin kanssa. Kun valokuvauksesta kiinnostuneella on käytössään kamera, linssi, mielikuvitusta, aikaa ja mahdollisesti vähän tukea ja apua, on hän valmis ryhtymään kuvaamaan.

Digikuvaus on ollut 2000-luvun alusta lähtien ylivoimaisesti suosituin tapa ikuistaa maailmaa. Digitaalisilla kameroilla voi räiskiä huoletta menemään, sillä filmi ei lopu kesken. Viime vuosina analoginen filmikuvaus on tosin kokenut pienen renessanssin tiedostavien kuvaajien keskuudessa. Filmi- ja pimiötyöskentely vaatii tosin sellaista vaivannäköä, että harva nykyään aloittaa valokuvaamista niihin tutustumalla. Digitaalisia kuvia on vaivatonta jakaa internetissä yleisölle ja säilöä pitkäaikaisesti. Lisäksi kuvankäsittelyn mahdollisuudet kiinnostavat ja kiehtovat etenkin nuorempia harrastajia, mikä vaikuttaa myös digikuvauksen suosioon.

Valo ja aika kohtaavat tekniikan ja taiteen

fw7

Mikä valokuvaamisessa niin kiehtoo? Vastauksia on varmasti yhtä monta kuin kuvaajiakin, mutta usein kuvausintoilijat korostavat eräänlaista tekniikan ja taiteen symbioosia sekä harrastuksen monipuolisuutta. Pelkistetysti valokuva syntyy jo kahdesta elementistä, eli valosta ja ajasta. Kuvaajalla on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa lopulliseen valokuvaan lukuisilla eri tavoilla. Lopputulokseen vaikuttavat esimerkiksi valokuvaajan luovuus, luonteenlaatu, kyky loogiseen ajattelu, visuaalinen näkemys, hänen muut mielenkiinnonkohteensa, käytössä olevat varusteet ja tietysti kuvaajan valokuvauskokemus. Valokuvaus voi olla joko yltiötaiteellista tai huipputeknistä, fiilistelyä tai välineurheilua, arjen sattumusten tai henkeäsalpaavien luonnonilmiöiden taltiointia. Kuvaamisen saralla on mahdollista kokeilla aina jotain uutta.

Mitä aloittelijan kannattaa kuvata

Millaisia kuvauskohteita valokuvaamisen noviisin pitäisi sitten valita? Vastaus riippuu kuvaajan muista ajanviettotavoista ja rutiineista. Aloittelija tekee viisaasti, jos hän kuvaa jo valokuvausharrastuksen alussa itseään valmiiksi kiinnostavia kohteita. Näin into ei lopahda ihan heti ja kynnys kuvaamiseen pysyy matalana. Esimerfw8kiksi erämaavaelluksilla kävijän kannattaa alkaa ottaa kamera mukaan retkille ja taltioida luontoa, maisemia ja eläimiä. Jos on puolestaan innokas kaupunkilomailija, löytyy vieraiden maiden kaupunkien kaduilta lukematon määrä kiehtovia yksityiskohtia kuvattavaksi. Oman kodin ympäristöä ei pidä myöskään aliarvioida. Kuvaa vaikka oman katusi arkea!

Jotkut kiinnostuvat valokuvaamisesta nimenomaan siksi, että he haluavat taltioida muistoja esimerkiksi lapsistaan, lemmikeistään tai vaikkapa ystävistään. Jos muotokuvaus puhuttelee, voi aloitteleva kuvaaja pyytää lähipiiriinsä kuuluvia ihmisiä malleiksi. Kaikki eivät nauti poseeraamisesta, mutta linssiluteen vikaa olevan sukulaisen tai tuttavan kanssa on usein luonteva harjoitella. Jos kuvaajan ja mallin välillä on jo olemassa lämmin rehellisyyteen perustuva ihmissuhde, on yksinkertaisempaa keskittyä kuvan teknisiin viilauksiin ja antaa vaikka sommitteluohjeita kohteelle. Eikä kotieläimiä tule ylenkatsoa oikeassakaan valokuvaamisessa. Oman kissan, koiran tai kilpikonnan puuhailusta voi saada huvittavia tai jopa sielukkaita otoksia. Harjoiteltuaan tuttujen kanssa valokuvaaja voi alkaa pyytää malleiksi tuntemattomiakin. Esimerkiksi erilaisista aiheeseen keskittyneistä nettiyhteisöistä löytyy halukkaita kuvattavia.

Aloita jo tänään

fw9Tämä kirjoitus ei käsittele valokuvaamisen teoriaa, vaikka jokaisen kuvaajan kannattaakin opetella siitä jotain. On kuitenkin parempi aloittaa kuvaaminen hommaamalla asianmukaiset perusvarusteet ja lähtemällä etsimään kuvauskohteita. Teoriaa voi toki tutkailla etukäteen, mutta ilman käytännön tuntumaa kuvaamiseen, oppiminen jää pinnalliseksi. Siksi harrastaja tekee itselleen parhaan palveluksen hankkimalla rungon ja objektiivin, vaikka lainaan tai käytettynä, ja kuvaamalla huolettomasti. Tietysti kuvaajana kehittyminen edellyttää myös tekniikan hallintaa. Esimerkiksi valotusajan, suljinaukon koon ja ISO-herkkyyden ymmärtäminen tulee useimmille harrastajille eteen ennemmin tai myöhemmin. Voi käydä niinkin, että aloittelijan kamera ja objektiivi todetaan riittämättömiksi miellyttävien kuvien ottamiseen. Silloin alkaa herkästi ostelemaan jalustoja, salamoita ja muita lisävarusteita, paremmista linsseistä ja rungoista puhumattakaan. Riisutuimmillaan valokuvan rakennusaineet ovat kuitenkin valo ja aika. Kuvaajan tehtävä on hallita molempia viisaasti.